Επισκεφτείτε την ενότητα «Eπικοινωνία» για εγγραφή στη λίστα αποστολής περιοδικής ενημέρωσης της συμμαχίας.

Υπέγραψε και εσύ την έκκληση για σεβασμό του περιβάλλοντος.

Υπογράψτε τώρα!

Θέσεις και απόψεις

Η «Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα» είναι αποφασισμένη να προασπίσει το δικαίωμα των πολιτών σε ένα καθαρότερο περιβάλλον. Το θέμα της εισαγωγής του λιθάνθρακα δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, γιατί τότε δεν θα υπήρχε καμιά πιθανότητα χρήσης αυτού του ρυπογόνου καυσίμου. Παρά τα όσα εξαγγέλουν οι εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής για την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων, το θέμα είναι κυρίως πολιτικό, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κληθεί να αποφασίσει για το ζήτημα ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης και η επίσημη Ελληνική Πολιτεία.

Δυστυχώς, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας γνωμοδότησε ήδη υπέρ δυο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα στο Μαντούδι Ευβοίας και τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, χωρίς να λάβει επαρκώς υπόψη το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών στις περιοχές, και τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων. Ότι και αν έχει γνωμοδοτήσει, όμως, η ΡΑΕ, οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν από την Βουλή των Ελλήνων, και εκεί περιμένουμε να ακούσουμε ένα ηχηρό και διακομματικό ΌΧΙ στον λιθάνθρακα.

Σε αυτή την ενότητα, μπορείτε να δείτε τις θέσεις της Κυβέρνησης, των κομμάτων, των βουλευτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης σχετικά με τον λιθάνθρακα.

 

Οι θέσεις των βουλευτών

Οι βουλευτές των νομών, στους οποίους προβλέπεται η δημιουργία μονάδων λιθάνθρακα, απάντησαν σε ερωτηματολόγιο του WWF Ελλάς σχετικά με τη στάση τους για το ζήτημα. Δείτε εδώ τις απαντήσεις τους.

Δείτε επίσης τη θέση του βουλευτή της ΝΔ, κ. Σταϊκούρα
 

Οι θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Επί συνόλου έξι νομών, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις των πέντε νομών έχουν ταχθεί με σχετικές αποφάσεις ενάντια στη δημιουργία μονάδων λιθάνθρακα στην περιοχή τους.

Κατά του λιθάνθρακα έχουν ταχθεί οι Νομάρχες:

  • Καβάλας
  • Μαγνησίας
  • Βοιωτίας
  • Εύβοιας
  • Αιτωλοακαρνανίας

απαντώντας σε σχετικο ερωτηματολόγιο του WWF Ελλάς.

Τον Ιούνιο του 2008, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φθιώτιδας, και ο Νομάρχης, τάχθηκαν επίσης κατά του λιθάνθρακα.

 

Οι θέσεις της Κυβέρνησης

Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμα επίσημη θέση για τον λιθάνθρακα. Ο Πρωθυπουργός της χώρας σε ομιλία στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου 2008, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εξετάζεται λοιπόν το ενδεχόμενο ο λιθάνθρακας να προστεθεί στο ενεργειακό ισοζύγιο της Χώρας. Τέτοιες μονάδες, όμως, θα προκύψουν μετά από αξιολόγηση των δυνατοτήτων, αλλά και των περιορισμών στις μορφές ενέργειας, που μπορεί να συναποτελέσουν το μείγμα των πηγών ηλεκτροπαραγωγής. Πάντοτε, βέβαια, με όλες τις αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την προστασία του περιβάλλοντος». Δείτε το πλήρες κείμενο.

Ο κ. Καραμανλής, όμως, κατά τη διάρκεια της 2ης συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικής στις 8 Δεκεμβρίου 2007, δήλωσε: «Στη διάρκεια των εργασιών, συζητήσαμε την επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής. Επιβεβαιώσαμε για άλλη μία φορά, την υποστήριξη της χώρας μας στις διεθνείς προσπάθειες, αλλά και στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για τη διαμόρφωση και την εφαρμογή μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον. Επαναλάβαμε τις δεσμεύσεις και τους συγκεκριμένους στόχους που έχουμε θέσει για αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για μείωση των εκπομπών ρύπων, για το διάστημα έως το 2020». Ελπίζουμε ότι αυτές οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού θα γίνουν πράξη, λέγοντας ΌΧΙ στον λιθάνθρακα.

Αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός πως ο Υπουργός Ανάπτυξης, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα γίνουν λιθανθρακικές μονάδες εκεί που δεν τις θέλουν οι πολίτες, . Ελπίζουμε ότι αυτό αποτελεί προοίμιο της στάσης που θα κρατήσει.

Πάντως, αν και ο νέος μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός δεν περιέχει πλέον ποσοτικά δεδομένα για τον λιθάνθρακα, εξακολουθεί να τον θεωρεί ως επιλογή για τη χώρα. Ο μακροχρόνιος σχεδιασμός, που κατά την άποψη του WWF Ελλάς, πρέπει να αναθεωρηθεί ριζικά βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://www.sees.gov.gr
 

Οι θέσεις των κομμάτων

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ταχθεί επίσημα υπέρ ή κατά της εισαγωγής λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν ήδη δηλώσει την αντίθεσή τους στον λιθάνθρακα (δείτε περισσότερα στις «Θέσεις των βουλευτών»), δείχνοντας ότι το ζήτημα δεν ενδείκνυται για κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά αφορά πρωτίστως το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει θέση ενάντια λιθάνθρακα, όπως προκύπτει και από την ομιλία του Προέδρου του κόμματος, κ. Παπανδρέου, στη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό και τη ΔΕΗ. Δείτε εδώ περισσότερα.

Το ΚΚΕ έχει επίσης ταχθεί ενάντια στον λιθάνθρακα, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των βουλευτών του κόμματος (δείτε περισσότερα στις «Θέσεις των βουλευτών»), αλλά και από ανακοινώσεις τοπικών οργανώσεων (π.χ ανακοίνωση της ΝΕ Μαγνησίας). Επίσης, ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, με δηλώσεις του σε ημερίδα στη Μαγνησία έχει ταχθεί ενάντια στις λιθάνθρακικές μονάδες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί επίσης, κατά του λιθάνθρακα, όπως φαίνεται και στη συζήτηση επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Δείτε εδώ σχετικά. Επιπλέον, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατάθεσαν στη Βουλή αναφορά για το κείμενο θέσεων της Συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα.
 


This space is designed by Empty Space - Developed by Hellenic Internet - Hosted by FuzzFree